monica kristin hansen

Chai latte med ekstra krutt

Denne artikkelen inneholder partnerlenker. Det betyr at jeg i noen tilfeller får en liten kommisjon dersom du kjøper noe via en lenke i artikkelen. Kommisjonen vil ikke påvirke din pris på varen.

Chai latte krydret svart te

Chai latte er en moderne variant av masala chai- en ayurvedisk sunnhetsdrikk, bestående av krydret te og varm melk. Den er enkel å lage den selv, og smaker dessuten vidunderlig. Som bonus kan du tilsette noen ekstra ingredienser som gjør den enda mer potent. Her lærer du hvordan.

Hva er chai latte?

Chai, også kjent som masala chai, er en tradisjonell indisk krydret te med melk, som i følge ayurveda har helsebringende egenskaper. Chai latte er en moderne variant av masala chai, der en like stor mengde chai mikses med varm, pisket melk (ala kaffe latte, bare med chai i stedet for kaffe). Så, forskjellen på chai og chai latte er at chai er krydret te med litt melk, mens chai latte inneholder enten like mye, eller mer melk enn te. 

Du finner chai latte på stort sett alle kaffebarer og også på mange kafeer. Men pass på, ofte inneholder de mye sukker. Og en del av det som serveres er ikke en gang lagd på ekte krydder. Og, du mister da en del av de sunne og helsebringende egenskapene ved drikken. Dette er litt synd når den opprinnelige drikken både er enkel å lage og smaker vidunderlig.

Er du interessert i ayurveda? Ta denne testen, og finn din ayurvediske energitype. Klikk her

happy woman buying chai latte drink at vegan cafe

Hva er chai latte bra for?

I følge ayurvedaen er chai regnet som Rasāyana (sanskrit), som refererer til teknikker som forlenger livet og kvikker opp kroppen. En lindrende drikk som både balanserer og nærer, og som gir støtte til både immunforsvar, fordøyelsessystem, luftveier og blodsirkulasjon. 

Jeg liker spesielt godt å drikke chai latte i den kalde og mørke årstiden. De deilige krydderne har en varmende effekt på kroppen, og duftene virker både beroligende og oppløftende. 

Chai latte og de ayrvediske doshaene

Chai, altså krydret svart te, har en varmende effekt som er spesielt gunstig for deg som har overskudd av vata og kapha dosha. Har du pitta-overskudd, så kan ren chai øke pitta enda mer. Chai latte, derimot, er gunstig for alle tre doshaene. Den har fortsatt den varmende effekten som hjelper å balansere vata og kapha doshaene, men inneholder samtidig melk, som virker kjølende og roende. Har du overskudd av pitta dosha, kan det derfor være fint å velge chai latte fremfor ren chai.

Hvis du ikke allerede vet hva som er ditt dominerende dosha, kan du ta min gratis doshatest her….

Hvordan lager man chai latte?

Chai latte lages enkelt ved at du småkoker krydderblandingen sammen med svart te. Deretter blandes en shot av krydderteen sammen med varm, pisket melk. Du kan forberede den krydderholdige teen i en større porsjon som du kan ha i kjøleskapet. Også mikser du den til med varm melk som en enkeltporsjon når du skal drikke den.

Masala Chai Ingredients

Her på Shaktifugl bruker vi kun vegetabilske ingredienser og vi foretrekker økologiske ingredienser så langt det er mulig. Kumelk byttes ut med valgfri plantemelk. Foretrukket søtningsmiddel i denne oppskriften er kokossirup, men du kan bruke hvilken som helst som er din favoritt. 

Plantemelk inneholder nesten ikke fett. Fett virker mettende og gjør drikken mer fyldig. Jeg liker derfor å ha i litt kokosolje. Dette er også med på å gi en rundere smak. Dersom du vil gjøre drikken ekstra potent kan du ha i litt av de ayurvediske kosttilskuddene ashwagandha og shatavi.

Oppskrift masala chai

Ingredienser

 • 7,5 dl vann
 • 12 kardemommekapsler, knust
 • 8 svart pepper, hel
 • 8 nellikspiker, hel
 • 4 kanelstenger
 • 10 cm bit ingefær, i skiver
 • 2 stjerneanis, hel
 • 1 vaniljestang
 • ½ ts muskat, malt
 • 5-10 dråper kokossirup (eller annen søtning)
 • 5 teposer, svart te

Framgangsmåte

Ha alle ingrediensene, unntatt teposene, i en liten kjele. Kok opp, og senk kokeplaten til medium varme. Tilsett teposene, og la småkoke i 20 minutter. 

Trekk kjelen fra kokeplaten. Sil ut krydderbitene. Chaien kan oppbevares på glass i kjøleskapet opptil 2 uker. 

Oppskrift for en porsjon chai latte

Ingredienser

Framgangsmåte

Varm forsiktig opp melk og chai i en liten kjele. Visp inn kokosolje, aswagandha og shatavari. 

Hell over i en kopp og skum opp med en liten melkeskummer. Dryss litt kanel på toppen, og nyt!

Merk som favoritt
Scroll to Top
Rull til toppen